O scurtă istorie a copertinelor. Ce sunt aceste produse inovatoare și de când fac ele parte din viața noastră de zi cu zi?

provenienta copertinelor

Scopul copertinelor nu s-a schimbat deloc din antichitate și până în ziua de astăzi. Oamenii le folosesc de secole încoace pentru a ține razele și căldura soarelui departe de locuințele lor și la fel procedează și în prezent. Bineînțeles, acum o mie de ani nu aveai posibilitatea să-ți închizi sau să-ți deschizi copertina cu o singură apăsare de buton, ca în cazul copertinelor retractabile de la Eurotenda dotate cu sisteme Somfy. Dar dacă ne referim la acționarea manuală, procesul nu era cu mult diferit față de cel pe care îl cunoaștem în ziua de astăzi nici acum 100 de ani.

Când au fost inventate primele copertine?

Nu se cunoaște inventatorul primei copertine și nici momentul exact din istoria umanității când aceste obiecte atât de necesare traiului au intrat în uz. În Egiptul Antic și în Siria de altă dată, copertinele erau de fapt niște covoare agățate deasupra ferestrelor sau tarabelor, iar în Imperiul Roman erau atât de răspândite încât puteau fi văzute chiar și pe stadioane sau colosseum. Într-o lucrare a sa din anul 50 î.H, poetul roman Lucretius, asociază sunetul tunetului cu urletul unei copertine bătută cu parul pentru a fi scuturată de praf și asta ne dă o idee despre popularitatea și răspândirea copertinelor la acea vreme.

Dacă am lua la rând toți oamenii pe care îi cunoaștem și i-am întreba de când cred că există copertinele, majoritatea dintre ei probabil că ar răspunde că acestea sunt o invenție a secolului XX, gândindu-se probabil la filmele alb negru în care astfel de pânze puteau fi zărite deasupra vitrinelor brutăriilor. Dar dacă analizăm mai bine literatura și istoria străveche, ne dăm imediat seama că ingenioasele copertine au fost cu noi cu mult înainte de începuturile erei moderne.

Principala revoluție din istoria copertinelor

Dacă original copertinele erau prevăzute cu sisteme fixe ce nu-și puteau muta poziția, în secolul al XIX-lea au început să apară una după alta copertine mobile ce puteau fi rulate cu o simplă acțiune mecanică. Încă de atunci, au început să se fabrice copertine cu brațe extensibile, agățate de fațada clădirii ce puteau fi ridicate sau coborâte pentru repoziționarea copertinei în funcție de lumina de afară. Primele sisteme erau unele foarte simple, iar în componența lor intrau de obicei elemente precum scripeții sau frânghiile.

Din punct de vedere tehnologic, primele copertine retractabile mobile n-au fost considerate neapărat o invenție revoluționară. Dar cu toate acestea, pentru cei care le foloseau ele au constituit un punct de cotitură deoarece prin posibilitatea de a strânge pânza, aceștia puteau să-și protejeze mai bine copertinele de vânturi și furtuni, dar și să creeze un ambient plăcut în interiorul clădirii pentru care le foloseau.

Astfel, odată cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, copertinele zdrențuite și deteriorate, au devenit un simbol al clădirilor părăsite pentru că în cazul tuturor celorlalte proprietarii aveau grijă să nu-și lase pânzele să îndure toate capriciile vremii.

Punctul slab al copertinelor de altă dată

În ciuda avantajelor pe care le ofereau față de predecesoarele lor, copertinele mobile acționate cu scripeți și sfori aveau și un mare minus. În momentul în care nu erau folosite, pânza lor flutura liberă și se izbea de fațada clădirii nefiind total ferită de acțiunea precipitațiilor. În plus, dacă se agăța de ceva, materialul ei cu mult inferior în comparație cu ceea ce există în ziua de astăzi, se rupea și necesita înlocuire.

Realizarea unor sisteme care să funcționeze perfect și să permită copertinei să se plieze în mod corespunzător nu era foarte simplă. De aceea, chiar dacă nu sufereau același tratament ca pânzele expuse în permanență ploilor și zăpezii de până atunci, copertinele mobile își pierdeau cu timpul înfățișarea îngrijită. Citește și de ce să investești într-o pergolă metalică la terasă

Cele mai inteligente copertine din ziua de astăzi

La Eurotenda vă punem la dispoziție o gamă largă de copertine pentru orice tip de construcție. Indiferent dacă este vorba de o structură singulară ridicată pe piloni de susținere care are nevoie de un acoperiș, sau doar o fereastră pe care ați dori s-o acoperiți, noi avem soluția perfectă pentru dumneavoastră!

Descoperiți avantajul copertine retractabile terase și balcoane sau optați pentru o copertină verticală pentru balcon și cu siguranță vă veți îndrăgosti de aceste materiale textile, atât de prezente și totuși atât de neglijate, de-a lungul istoriei.

More Posts

× WhatsApp Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday