Cum să-ți faci o grădină pe balcon în jungla urbană?

închidere balcon, terasă

Dacă dispuneți de un spațiu exterior deschis, fie el și un balcon cât de mic, ce-ați spune dacă l-ați transforma într-un petic de grădină a Raiului, fix în mijlocul aglomerației urbane? Astfel, pe lângă faptul că v-ați bucura în permanență de verdeață proaspătă, v-ați puteți crea și o priveliște care să vă încânte ori de câte ori trageți draperiile. Așa că dacă vă tentează ideea unei grădini, urmați sfaturile din acest articol și creați-vă propriul spațiu verde, pe balcon.

Cum să-ți amenajezii o grădină pe balcon de la 0?

Pasul 1: Închiderea terasei

Legumele și verdețurile cresc foarte bine în aer liber și pentru evitarea condensului chiar este recomandat să nu închideți ermetic balconul cu geamuri termopan. Așa că pentru a nu vă trezi dimineața să descoperiți cum curg apele pe toate ferestrele, optați pentru un sistem închidere balcon cu folii transparente din material PVC, de la Eurotenda. O astfel de metodă de închidere terasă vă permite să lăsați aerul să circule în mica dumneavoastră grădină și să o acoperiți doar în caz de vânt sau ploi foarte puternice.

Pasul 2: Alegerea suportului potrivit

Amenajarea unei grădini pe balcon presupune mult pământ unde ierburile să-și înfigă rădăcinile și să crească mari și puternice. Dar indiferent de modul în care așezați ghivecele trebuie să vă gândiți dacă udarea lor se poate transforma sau nu într-un hazard pentru vecini. Dacă nu se poate scurge afară sau usca în mod natural, apa de la ghivecele de flori se va infiltra în podeaua balconului și astfel va ajunge la vecini producându-le adevărate pagube. De aceea, trebuie să aveți grijă cum așezați ghivecele astfel încât în cazul în care le udați prea mult apa să se elimine în mod eficient. De asemenea, ca o măsură de precauție în plus, nu uitați să folosiți pentru fiecare din ele farfurii sau alte vase de colectare a surplusului de apă.

Pasul 3: Selecția substratului

O simplă vizită la un homecenter sau un magazin de bricolaj vă poate pune în temă cu tipurile de substrat din care puteți opta pentru creșterea plantelor dumneavoastră. În cazul în care în grădiniță nu vreți să creșteți doar plante decorative, ci și ierburi și legume comestibile, nu cumpărați doar pământ de flori! Acesta poate fi tratat cu ierbicide toxice pentru corpul uman și dacă nu găsiți în comerț pământ special pentru verdețuri, rugați pe cineva care trăiește la țară, într-un mediu nepoluat, să vă aducă 10-20 de kilograme de pământ bun.

Pasul 4: Alegerea plantelor

Dacă vreți să creșteți plante comestibile pe balcon, câteva idei excelente sunt ceapa, menta, busuiocul, pătrunjelul, căpșunile și ardeii. Toate acestea sunt o plăcere de privit cum cresc, nu necesită multă atenție și se pot folosi pentru o mulțime de mâncăruri delicioase. În primul an începeți cu ceva ușor de crescut care să nu vă dea multă bătaie de cap și să vă bucure de rod. Apoi, după ce câștigați mai multă experiență, puteți încerca să plantați chiar și cartofi sau roșii, ori lămâi pitici, dacă spațiul și recipientele vă permit.

Pasul 5: Selectarea soiurilor compatibile

Studiați despre nevoile fiecărui tip de plantă în parte. S-ar putea ca unele plante să nu fie compatibile cu altele și să fiți puși în situația de a alege. Mai ales dacă aveți de gând să consumați ceea ce plantați, este bine să renunțați pe cât posibil la plantele decorative și să vă axați doar pe agricultură. Frumusețea plantelor cu flori vine uneori la pachet cu un grad înalt de toxicitate și dacă nu cumva sunteți un biolog cu experiență, sfatul nostru este să vă axați doar pe legume, fructe și verdeață.

Pasul 6: Pregătirea pentru iarnă

În funcție de zona unde locuiți și poziționarea balconului, există șanse mari ca nicio plantă pe care o creșteți să nu reziste pe verandă pe durata iernii. De aceea, este bine să profitați de această perioadă, să aruncați tot pământul vechi și secătuit de minerale pe care l-ați folosit la discreție anul ce a trecut și primăvara să vă umpleți ghivece cu substrat nou, proaspăt și hrănitor. Astfel sezonul următor o veți putea lua de la capăt cu forțe proaspete și condiții ireproșabile pentru plantele dumneavoastră!

Vezi și pagină noastră eurotenda paradise.

More Posts