Deși se folosesc aproape la fel de mult ca și în alte țări, mulți români fac confuzie între pergole și copertine, două sisteme eficiente de acoperire a unui spațiu exterior pe care le punem la dispoziția clienților noștri pe website-ul Eurotenda. De aceea, în acest articol cuprinzător, am hotărât să abordăm acest subiect și să discutăm pe larg care sunt cele mai importante diferențe dintre pergole și copertine și pentru ce fel de spații ar trebui folosit fiecare din aceste două sisteme de acoperire.
Înainte de a trece mai departe la subiectul articolului nostru, ținem să menționăm faptul că la Eurotenda confecționăm și montăm sisteme de acoperire în orice zonă a țării. De exemplu, dacă ai nevoie de o copertină sau o pergolă retractabilă Slatina și Craiova, tot ce ai de făcut este să ne trimiți dimensiunile spațiului pe care dorești să-l acoperi cu un astfel de sistem, iar noi îți vom crea copertine sau pergole retractabile Slatina și Craiova care să îndeplinească fără excepții toate cerințele tale, începând cu dimensiunile dorite și continuând cu materialul preferat.
Ce sunt pergolele?
Pentru o funcționalitate optimă, pergolele se fabrică în general din aluminiu, deoarece acesta este un material rezistent în timp, dar și foarte ușor de susținut cu ajutorul unor pereți sau stâlpi care să-i ofere suport. Pergolele se pot monta atât la balcoanele fără acoperiș de la ultimul etaj al blocurilor de locuințe sau construcțiilor comerciale, cât și la terase, în curți, în grădini, pe plajă, sau oriunde altundeva unde se dorește un spațiu acoperit, integrându-se perfect în peisaj și oferind construcției pentru care se folosesc un aer modern.
Pergolele pot fi văzute cel mai des la case, acolo unde se dorește extinderea spațiului acoperit al terasei, dar nu se urmărește investiția într-o construcție fixă care să creeze umbră pe tot parcursul anului. Fiind dotate cu un dispozitiv retractabil special, pergolele nu sunt obligatoriu de folosit pe toată durata anului, ci în zilele de primăvară sau vară când soarele nu este foarte puternic și expunerea la razele UV nu reprezintă un risc, pot fi strânse în așa fel încât să permită razelor de lumină să inunde încăperea adiacentă construcției lor.
Datorită rezistenței lor la apa de ploaie și zăpadă, pergolele pot fi folosite și pe timpul iernii creând un spațiu exterior cu acoperiș, ce poate fi modernizat în vederea creșterii confortului cu folii transparente din PVC.
Ce sunt copertinele?
Spre diferență de pergole, copertinele sunt realizate din pânză și nu din aluminiu, motiv pentru care utilizatorii dispun de o gamă mult mai variată în ceea ce privește alegerea culorii și imprimeului dorit. Copertinele au un aspect boem și cu toate că sunt tratate pentru a face față umezelii, se folosesc în general pentru a ține la distanță razele de soare și nu ploaia sau zăpada.
La fel ca și pergolele, copertinele pot fi create în așa fel încât să se potrivească la fix cu spațiul pe care îl acoperă și să ,dispună de sisteme manuale sau automate pentru rularea lor atunci când nu este nevoie de ele.
În ceea ce privește răspândirea, copertinele pot fi văzute cel mai des la terasele restaurantelor, dar și în locurile unde se organizează evenimente în aer liber vara. La târguri de exemplu, montate de stâlpii standurilor, pot crea construcții deosebit de atrăgătoare și primitoare pentru vizitatori.
Ce să alegi ca sistem de umbrire dintre pergole și copertine?
Nu există un sistem de umbrire mai eficient decât altul când vine vorba de pergole și copertine. Fiecare din aceste soluții are propriile avantaje și trebuie ales în funcție de scopul urmărit. Dacă de exemplu se dorește amenajarea unei construcții fără pereți, dar cu un acoperiș care să reziste la ploaie și zăpadă, atunci pergolele sunt sistemul de umbrire potrivit. Dar dacă pe de altă parte se urmărește doar crearea unui spațiu umbrit pe timpul verii, atunci copertinele sunt mult mai indicate deoarece sunt disponibile într-o gamă mult mai variată de culori și materiale, majoritatea lor cu un aer estival.