Ce se întâmplă cu organismul uman atunci când este privat de lumina soarelui?

pergole retractabile alba

Soarele este important nu doar pentru că ne facilitează capacitatea de a vedea și a distinge obiectele din jurul nostru, ci și pentru că el este cea mai importantă sursă de vitamina D de pe glob.

Există alimente ca de exemplu peștele gras, uleiul de cod sau drojdia de bere, precum și suplimente alimentare care conțin vitamina D precum și alimente fortifiate cu vitamina D precum laptele, cerealele pentru micul dejun sau alte băuturi fabricate din cereale sau oleaginoase. Dar niciuna din aceste surse nu se compară cu lumina soarelui.

De aceea, pentru a ne lua necesarul de vitamina D, cea mai eficientă metodă la care putem apela este să petrecem cât mai mult timp în aer liber. Din păcate însă, în ziua de azi, suntem prea ocupați și prea grăbiți să conștientizăm importanța vitaminei D pentru corp și de multe ori, în loc să ne facem timp pentru plimbări în aer liber și alte activități care să ne permită a ne scălda în razele soarelui, preferăm să muncim sau să ne odihnim acasă.

Ce simptome determină insuficiența vitaminei D?

Pentru că vitamina D ajută calciul să se fixeze în oase contribuind la absorbția lui la nivel intestinal, insuficiența de vitamina D poate determina apariția osteoporozei și a altor afecțiuni ale sistemului osos sau ale celui muscular. De asemenea, în cazul celor mici, calciul este absolut necesar în organism pentru o dezvoltare armonioasă, dar și pentru prevenirea rahitismului.

Fără suficientă vitamina D pot apărea diferite probleme și la nivelul sistemului imunitar. Persoanele care nu petrec suficient timp afară sunt mult mai predispuse la infecția cu diferiți viruși, dar și la dezvoltarea diabetului zaharat sau a sclerozei multiple.

La nivelul organismului vitamina D are și un oarecare efect anti-inflamator. Ea contribuie chiar și la inhibarea dezvoltării anumitor tipuri de celule canceroase pentru bolnavii de cancer, dar în același timp reduce și riscul de dezvoltare a bolii în cazul persoanelor sănătoase.

Insuficiența vitaminei D poate cauza grave probleme de infertilitate. Studiile de specialitate au demonstrat faptul că ea este absolut necesară mai ales femeilor care doresc să rămână însărcinate, dar și pe timpul sarcinii pentru o dezvoltare armonioasă a fătului.

Nu în ultimul rând, persoanele care nu au suficientă vitamina D sunt mai predispuse și la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și neurodegenerative. Fără o cantitate normală de vitamina D la nivelul corpului șansele de a suferi de Alzheimer sau Parkinson la bătrânețe sunt mai mari decât atunci când există un echilibru în această privință.

Cum să petrecem mai mult timp la soare fără a ne părăsi locuința?

Nu trebuie să alegi o destinație anume pentru a beneficia de toate avantajele oferite de lumina soarelui. La fel de bine cum te scalzi în lumina solară într-un parc, o poți face și acasă, stând pe balcon sau terasă. Dar pentru efecte maxime este absolut necesar ca lumina soarelui să intre în contact direct cu pielea ta și să nu fie filtrată printr-un geam sau alte materiale.

Un balcon deschis sau o terasă în aer liber sunt cele mai importante spații ale unei locuințe dacă ne gândim strict la nevoia de soare și vitamina D. Astfel pentru a putea beneficia la maxim de darurile naturii, dacă deții un balcon sau o terasă deschisă, înainte de a te grăbi să le închizi cu sticlă și cadre de metal, caută soluții alternative care să-ți permită să te bucuri de soare în zilele cu vreme bună.

Pergole retractabile în orașul Alba Iulia

Soluțiile noastre de închidere a spațiului ca de exemplu pergolele retractabile, marchizele, foile PVC și copertinele sunt mult superioare soluțiilor clasice de închidere deoarece prin intermediul lor te poți bucura de soare ca și cum ai avea un balcon sau o terasă complet deschise atunci când vremea este frumoasă. Toate aceste dispozitive ingenioase și de o calitate premium pot fi comandate din orice colț al țării și pentru a beneficia de ele nu trebuie decât să ne transmiți dimensiunile spațului pe care vrei să-l acoperi și adresa unde dorești să se realizeze montajul. Astfel, dacă ai nevoie de exemplu de pergole retractabile Alba, măsoară lungimea și lățimea zonei de acoperit, spune-ne locația ta și în doar câteva săptămâni te vei putea bucura nerestricționat de soare și beneficiile lui.

More Posts