Arta grădinăritului pe terasă. Poți să crești un paradis verde și în spații mici

Dacă locuiești la casă și dispui și de un oarecare spațiu în aer liber, însă nu știi cum să-l folosești cel mai eficient, atunci ai ajuns exact unde trebuie deoarece, în acest articol, îți vom prezenta câteva idei de amenajare a acestuia astfel încât să te bucuri din plin de el.

În primul rând, în ceea ce privește utilizarea spațiului, să știi că nu trebuie să alegi între nevoia de relaxare și visul de a-ți amenaja propria grădină deoarece, cu puțină creativitate și imaginație, le poți avea pe ambele dacă optezi pentru construirea unei terase. Iată cum!

Planifică totul în detaliu

Primul pas al proiectului de transformare a spațiului ar trebui să constea în planificare. Gândește-te bine ce poți să faci cu spațiul pe care îl ai la dispoziție astfel încât să poți crea și o zonă de relaxare, dar și de plantare a plantelor și ierburilor preferate.

În ceea ce privește mica grădină de pe terasă, în funcție de posibilități, ar fi bine să arunci toate ghivecele vechi și să o iei de la zero, cu forțe proaspete. Nu pune prea multă presiune pe propria persoană. Chiar dacă nu îți permiți să cumperi totul de la început, e important să ai măcar imaginea de ansamblu și să depui efort pentru materializarea ei pe parcurs.

Ghivece și recipiente

Pentru spații minimale și îngrijite, alege ghivece și recipiente de calitate, în materiale și culori similare. Jardinierele mai lungi sau care se pot agăța de perete sau balustradă oferă o utilizare mai eficientă a spațiului. Dacă terase ta se află pe acoperișul unei clădiri înalte, atunci și ghivecele din polifibră sunt o alegere bună deoarece sunt practice și ușoare. Dacă dorești să dai terasei și implicit grădiniței tale un aspect mai tradițional, alege o gamă de ghivece de diferite forme și dimensiuni din teracotă, zinc galvanizat sau lemn.

Spațiu ferit de vânt și precipitații

Chiar dacă nu închizi toată terasa cu sticla terasa, măcar pentru o parte din ea ar trebui să procedezi astfel și să investești în panouri inchidere terase deoarece este mult mai simplu să protejezi astfel mobilierul, dar și plantele exotice, care nu ar rezista la temperaturile scăzute din timpul iernii.

Plantare inteligentă

Nu te sfii să plantezi pe terasă chiar și plante mai mari. Una sau două plante de mari dimensiuni, contrar așteptărilor, pot oferi iluzia de mai mult spațiu, așa că alege plante veșnic verzi, cu forme cât mai îndrăznețe, pentru o terasă superbă pe tot parcursul anului, dar cu o nevoie redusă de îngrijire. Pinul pitic este o alegere excelentă, la fel ca și un palmier mai mic. În rest, mai poți să plantezi măslini sau chiar un arțar japonez dacă vrei să crești un arbore în ghiveci. Soiul „Sango-kaku” este cu adevărat minunat, cu ramurile tinere de roșu-coral și frunze fin disecate, care își schimbă culoarea în galben-auriu imediat ce vine toamna.

Accente verticale

Folosește-te de orice spațiu. Nu doar de podeaua terasei, ci și de pereți sau garduri. Cultivă plante alpiniste, agățătoare, rezistente în orice fel de condiții. O iederă schimbă total imaginea terasei, dar și a casei, dându-i un aer britanic. Sistemele de plantare verticale pot fi agățate pe pereți pentru a oferi buzunare generoase ca spațiu pentru plante suculente, ierburi sau chiar căpșuni – asta dacă vrei să și te hrănești din roadele grădinii tale la un moment dat. 

Încearcă jardiniere de perete din plastic reciclat, disponibile într-o gamă largă de culori. 

Pe rafturi poți așeza și flori mai delicate precum petuniile sau violetele ori frumoase suculente pentru că tot au ajuns atât de îndrăgite pretutindeni în lume.

Joacă-te cu perspectiva

Fă-ți terasa sau curtea să pară mai mare decât este în realitate, atârnând pe terasă o oglindă în care să se reflecte plantele plantate acolo. Merge foarte bine o oglindă în stil gotic, dar și una modernă. Nu uita nici de zona de relaxare, aceasta, sau măcar o parte din aceasta o poți ascunde în spatele unor plante înalte, luxuriante. Vei obține un efect foarte chic.

More Posts

× Trimite mesaj pe WhatsApp